Meer over manuele therapie

Heeft u klachten als gevolg van stoornissen aan uw spieren, botten of gewrichten?
Kunt u bepaalde handelingen niet meer verrichten of heeft u (uitstralende) pijn in andere delen van uw lichaam?
Dan kan manuele therapie een oplossing bieden. 

Vraaggesprek 

Voor de behandeling krijgt u een vraaggesprek (anamnese). Dit is een gesprek waarin ik samen met u uw klachten bespreek. Bijvoorbeeld hoe vaak ze optreden, hoe lang u er al last van heeft, waardoor ze erger worden of juist minder. Ook kunnen andere of eerdere aandoeningen, privé- of werkomstandigheden aan de orde komen. 

Algemeen lichamelijk onderzoek 

Direct na het vraaggesprek onderzoek ik u. Ik kijk onder meer naar uw lichaamshouding en beweeglijkheid. Daarna meet ik verschillen tussen uw linker- en rechterlichaamshelft en kijk ik naar voorkeursbewegingen, bijvoorbeeld handen vouwen en kleermakerszit. Hierbij ga ik ervan uit dat ieder lichaam asymmetrisch is. Zo is er altijd verschil in lengte van de rechter- en linkeronderarm en van het rechter- en linkeronderbeen. Door deze metingen kan ik vaststellen welke behandeling bij u past. 

Behandeling

De behandeling bestaat uit het bewegen van alle gewrichten van het lichaam en niet alleen daar waar u klachten heeft. Dat is nodig, omdat alle delen van het lichaam met elkaar in verbinding staan en elkaar in hun functioneren beïnvloeden. Doel is de optimale beweging in de gewrichten te herstellen, zodat u problemen in elke houding kunt staan of zitten en elke beweging weer zonder moeite kunt doen.

Afsluitend onderzoek

Na de behandeling evalueer ik het directe resultaat. Dit doe ik door een aantal testen van het algemeen lichamelijk onderzoek te herhalen. Over het algemeen zijn 4 à 5 behandelingen nodig om u van uw klachten af te helpen. 

Praktijkvoorbeeld

"Een bodybuilder kwam met klachten in de lage rug naar mijn praktijk. Eerst lachte hij om mijn zachte manier van werken met kleine bewegingen. Hij had er duidelijk niet veel vertrouwen in. Maar na twee behandelingen was hij tot zijn grote verbazing van zijn klachten af."